Bez mouky, bez laktózy, bez cukru, ale s chutí
Objevem roku z prostředí pečení jsou pro mě jednoznačně koláče z luštěnin. Shledávám v tom hned několik výhod. Tak za prvý, ti, kterým luštěniny nejedou, ani nepoznají, že je právě jedí. Za druhý, luštěnina v koláči plně nahradí mouku, takže voila máme tu bezlepkovou buchtu. No a za třetí, to hlavní, všichni víme jak moc zdravý luštěniny jsou a jak bychom si je měli jednou za čas dát. Cizrnový koláč je další možností pro ty, kterým se už všechny čočkové kaše, hummusy a fazolové polívky přejedly :-).

Tím prvním luštěninovým sladkým pokusem, do kterého jsem se pustila byly fazolové brownies a N-I-K-D-O nepojal podezření, že se jedná fazole. Takže se nezastavuji a zkouším dál. Tentokrát tedy přišla řada na cizrnu a jako by míša řez.
RECEPT
Těsto
- 250g uvařené cizrny (nebo z plechovky)
- 3 vajíčka od šťastných slepiček
- 1 ČL jedlé sody
- půl hrnku rostlinného (nebo normálního) mléka
- 5 PL ghee (přepuštěné máslo)
- 2-3 PL medu
- 1 ČL jablečného octu
- 3 ČL kakaa
Krém
- Tofu natural (to bílé)
- 1 PL medu
- 1 PL kokos olej
- 1 PL whiskey (nemusí být)
Poleva
- řádek vysokoprocentní čokolády
- 1 PL kokos oleje
Postup
Cizrnu nejdřív rozmixujeme s vajíčky a následně přidáme zbytek ingrediencí, tedy sodu, mléko, přepuštěné máslo, med, ocet a kakao. Vylijeme do vysypané formy (použila jsem formu o průměru 22 cm) a pečeme při 170 stupních cca 30 minut.
Zatímco se cizrnový koláč peče, si můžeme připravit krém. Tofu dáme do kastrolu s vodou, necháme projít varem a vaříme asi pět minut. Samotné tofu pak dáme do mixéru, přidáme med, olej, případně whiskey a rozmixujeme do krému. Ochutnejte a přidejte sladidlo, pokud se vám krém nezdá dostatečně sladký. Krémem pak pokryjeme vychladlý koláč.
Čokoládu rozpustíme na kokosovém oleji ve vodní lázni a polijeme tím krém.
Pokud se Vám tento recept líbí, můžete navštívit sekci Recepty a vyzkoušet tak i nějaký další.
Nebo sdílet na Instagramu s hashtagem #jednounohouvenku.

2 komentáře
Špeluňka
Květen 19, 2020 at 12:08 pmLeni, vypadá to krásně!
Mám nicméně dotaz – čím můžu nahradit ghíčko? Klasickým máslem nebo třeba kokos. olejem?
Tvá věrná fanynka, Špe
Lenka
Květen 19, 2020 at 5:10 pmAhojky Špe,
mockrát děkuji! Přesně jak říkáš, ghíčko bych nahradila máslem nebo kokos olejem 🙂
Doufám, že se ti výtvor povede a bude chutnat! <3