To je tak, když vám zavolají rodiče, že se u vás za dvě hodinky staví. Honem analyzuji zásoby a už se mi v hlavě tvoří recept. Nakonec, pro potěšení všech, jsme ke kávě měli krásně vláčný koláč s plnou čokoládovou chutí. I tentokrát jsem se však pokusila vytvořit zdravější verzi, proto v receptu chybí bílý cukr a mouku jsem použila špaldovou.
Opět se jedná o rychlý a jednoduchý recept na přípravu a koláč můžete servírovat ještě trošku teplý.

RECEPT
Protože v našem malém pražském bytečku chybí trouba, mohu péct pouze v remosce od babičky (průměr 22 cm, výška 10 cm) a tomu tedy odpovídá i gramáž, kterou volím. Nebojte se tedy přidat, pokud budete péct ve větším pekáči.
Ingredience
Těsto
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1/2 až 1 hrnek cukru (použila jsem datlový cukr) nebo med
- 1 kypřící prášek
- 3 PL kakaa
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 2 vajíčka od šťastných slepiček
- 1/2 hrnku studené vody (pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu vody)
- 1 ČL octa
- 1 jablko
Poleva
- 2 PL kokosového oleje (pozn.: Nebyla jsem si jistá, jak je to opravdu s kokosovým olejem, zda se může zahřívat na vyšší teploty, aby nám to spíše neuškodilo. Proto jsem pátrala a podle Margit Slimákové je kokosový olej přímo vhodný na smažení. Odkaz zde.)
- pár čtverečků vysokoprocentní čokolády (přidávám podle oka, abych měla polevu dostatečně hustou)
- strouhaný kokos a oříšky na ozdobu

POSTUP
Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a kakao. Do vzniklé směsi přilijeme ocet, vodu a olej a na závěr nastrouhané oloupané jablko. Vše pořádně promícháme.
V remosce jsem jej pekla na 170°C přibližně 30-35 minut.
Zatímco se koláč peče, si můžeme připravit polevu. Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej a přidáme čokoládu. Důkladně promícháme a jakmile je dortík trochu vychladlý, můžeme jej polevou přelít. Na závěr můžeme ozdobit nasekanými ořechy a nastrouhaným kokosem.
Voilà ! 🙂
Budu ráda, když mi necháte vzkaz, jestli se vám výtvor povedl a měl či neměl úspěch.
Pro další recepty klikněte here.
No Comments