čokoládový vláčný koláč

Odlehčený čokoládový koláč

Sladké

To je tak, když vám zavolají rodiče, že se u vás za dvě hodinky staví. Honem analyzuji zásoby a už se mi v hlavě tvoří recept. Nakonec, pro potěšení všech, jsme ke kávě měli krásně vláčný koláč s plnou čokoládovou chutí. I tentokrát jsem se však pokusila vytvořit zdravější verzi, proto v receptu chybí bílý cukr a mouku jsem použila špaldovou.

Opět se jedná o rychlý a jednoduchý recept na přípravu a koláč můžete servírovat ještě trošku teplý.

zdravý čokoládový koláč

RECEPT

Protože v našem malém pražském bytečku chybí trouba, mohu péct pouze v remosce od babičky (průměr 22 cm, výška 10 cm) a tomu tedy odpovídá i gramáž, kterou volím. Nebojte se tedy přidat, pokud budete péct ve větším pekáči.

Ingredience

Těsto

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1/2 až 1 hrnek cukru (použila jsem datlový cukr) nebo med
  • 1 kypřící prášek
  • 3 PL kakaa
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 2 vajíčka od šťastných slepiček
  • 1/2 hrnku studené vody (pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu vody)
  • 1 ČL octa
  • 1 jablko

Poleva

  • 2 PL kokosového oleje (pozn.: Nebyla jsem si jistá, jak je to opravdu s kokosovým olejem, zda se může zahřívat na vyšší teploty, aby nám to spíše neuškodilo. Proto jsem pátrala a podle Margit Slimákové je kokosový olej přímo vhodný na smažení. Odkaz zde.)
  • pár čtverečků vysokoprocentní čokolády (přidávám podle oka, abych měla polevu dostatečně hustou)
  • strouhaný kokos a oříšky na ozdobu
čokoládový vláčný koláč

POSTUP

Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a kakao. Do vzniklé směsi přilijeme ocet, vodu a olej a na závěr nastrouhané oloupané jablko. Vše pořádně promícháme.

V remosce jsem jej pekla na 170°C  přibližně 30-35 minut.

Zatímco se koláč peče, si můžeme připravit polevu. Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej a přidáme čokoládu. Důkladně promícháme a jakmile je dortík trochu vychladlý, můžeme jej polevou přelít. Na závěr můžeme ozdobit nasekanými ořechy a nastrouhaným kokosem.

Voilà ! 🙂

Budu ráda, když mi necháte vzkaz, jestli se vám výtvor povedl a měl či neměl úspěch.

Pro další recepty klikněte here.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply