Irské bochánky scones

Něco pro žaludek
Ať už se nacházím kdekoli, ráda ochutnávám lokální produkty jakožto v rámci poznávání různých kultur. Mezi ty typické Irské sladké pochutiny bezpochyby patří mé oblíbené scones. Původně pochází ze Skotska, ale rozšířily se dál a dnes se ve velké míře konzumují v celé Velké Británii, Irsku a určitě i dalších zemích. Můžete je tu nalézt v kavárnách, restauracích, ale také v normálních obchodech za pár centů. Já jsem se je tentokrát rozhodla upéct. Není to nic náročného, a to ani finančně.
Pocházím z rodiny, kde sladké ke kávě musí být, kdy nedělní odpoledne bez buchty představuje smutné zakončení víkendu. Můj vztah k dezertům má tedy hluboké kořeny, je přibližně stejně silný jako vztah Máchala a Adélky nebo Jacka a Rose. Naštěstí pro mé blízké okolí, nebo možná pro některé naneštěstí, se má vášeň pro sladké netýká pouhé konzumace ale i samotného pečení. V rámci zdravého životního stylu (once on the lips, forever on the hips) totiž mými výtvory obdarovávám jak své, tak přítelovy kolegy, aby, zcela upřímně, ty moje naběhané kilometry a najogované hodiny nebyly úplně zbytečné.

Recept

Ingredience:

140g hladké mouky
prášek do pečiva
trošku soli
30g másla (www.novinky.cz/ekonomika/438471-cena-masla-vystrelila-je-nejvyssi-v-novodobe-historii.html nebo klidně i margarínu)
120ml mléka
1 vajíčko
Rozinky – podle chuti

Postup:

Mouku jsem prosála a smíchala spolu s cukrem, práškem do pečiva a solí v jedné větší míse. Následně jsem přidala změklé máslo a vše ručně prohnětla. Vajíčko jsem vykvedlala s mlékem (trošku jsem si nechala na „poslední pomazání“ scones) a přidala do směsi spolu s rozinkami. Všechno jsem opět ručně zpracovala, dokud těsto nedrželo pohromadě a vyklopila na pomoučněnou plochu. Vyválela jsem tlusté těsto (terminus technikus, nedokážu odhadnout jakékoli vzdálenosti, proto přikládám foto č. 3) a, protože má pečící výbava je značně omezena, použila jsem skleničku na víno a vykrájela kolečka (foto č. 2). Ty jsem rozprostřela na plechu vyložený pečícím papírem a na závěr je pomazala zmíněným mlékem a vajíčkem. Pekla jsem do zlatova přibližně 15-20 minut při 170 stupních.
Běžně se konzumují podélně rozkrojené s máslem či marmeládou, špatná ovšem není moje česká verze s grankem. Nejlepší jsou samozřejmě ještě teplé z trouby <3.
příprava příprava pečení

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply