Hummus s pečenou řepou, mrkví a klasika

Recepty Slané

Hummus patří k mým nejoblíbenějším pokrmům, takže zkouším, bádám a hledám, jak různě jej připravit, aby se nááááhodou nestalo, že by mi ta jedna varianta přestala chutnat.

hummus

V tomto receptu se vlastně skrývají tři varianty hummusu: základní, s řepou a s mrkví. Když jsem nedávno chystala pohoštění pro návštěvu, připravila jsem rovnou všechny tři. Jsou jednoduché na přípravu, krásné na pohled a co víc, jsou plné minerálů, vitamínů, bílkovin, vlákniny a tak dále, mohla bych pokračovat do večera. Hummus je prostě super potravina a jejím zařazením do svého jídelníčku byste neměli otálet :-). Více o přínosech této cizrnové pomazánky se můžete dočíst zde.

hummus

RECEPT

Bez čeho se při přípravě hummusu určitě neobejdete, je výkonný mixér – ať už ponorný nebo stolní.

Ingredience

  • 650g uvařené cizrny (odpovídá cca 3 plechovkám)
  • 4 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho většího citronu
  • půl hrnku vody
  • 4 lžíce tahini – sezamové pasty (může být jak světlý tak tmavší druh)
  • 4 lžičky soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • trochu pepře (podle chuti)

+

  • 3 střední mrkve
  • 1 řepa
  • lžička mleté papriky (sladké nebo pálivé, jak kdo má rád)
Postup

Nejdřív nakrájíme řepu na tenčí plátky a mrkve na hranolky nebo kolečka a dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Trošku osolíme, pokapeme olivovým olejem a pečeme při 180°C na 30 – 40 minut, dokud obě zeleniny nezměknou.

Mezitím si můžeme připravit základní hummus, což neznamená nic jiného, než že všechny zbývající ingredience (kromě mleté papriky) rozmixujeme, dokud nebude mít hummus dokonalou konsistenci. Česnek doporučuji použít prolisovaný, aby se v pomazánce nezatoulal jeho větší kus. To může pro každého můžeme znamenat něco trošku jiného. Někdo má radši úplně jemnou pomazánku bez jakýchkoli kousků cizrny, jiný, třeba já, preferuje hrubší variantu. Pokud chcete mít hummus krémovější, nebojte si přidat tahini pastu.

Základní hummus si rozdělíme na tři části. V jedné rozmixujeme upečenou řepu, v druhé upečenou mrkev a do třetí přidáme mletou papriku.

Dochuťte podle vaší chuti a zázrak jménem hummus máte hotový!

Poznámka:

  1. Pokud použijete cizrnu z plechovky, nejdřív je pečlivě propláchněte vodou. Cizrna z plechovky bývá často hodně slaná, takže ji ochutnejte a případně upravte ochucení samotného hummusu.
  2. Hummus skladujte v lednici a spotřebujte do jednoho týdne. (To většinou nebývá veliký problém 🙂 ).

Pokud se Vám tento recept líbí, můžete navštívit sekci Recepty a vyzkoušet tak i nějaký další.

Nebo sdílet na Instagramu s hashtagem #jednounohouvenku.

Lenka

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply