cizrnova kase

Cizrnová kaše na sladko

Sladké Snídaně

Ke sladké cizrnové kaši jsem se dostala v podstatě náhodou. Připravovala jsem hummus a jako vždy jsem neodhadla množství cizrny, takže mi zbyla celá mistička. Co s ní? Nadpis odpoví :).

Tento recept by vás mohl potěšit, pokud se snažíte do jídelníčku zařadit více luštěnin, ale už vám dochází inspirace nebo jste milovníci sladkých kaší, ale ovesná, jáhlová a dokonce i pohanková kaše vás už omrzely.

Něco málo o cizrně

O přínosech cizrny by se dalo napsat několik stránek. Kvalita semen cizrny je dána vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (až 19%!). Dále obsahuje vitamin E, který posiluje obranyschopnost, chrání naše srdce a dbá o zdravou kůži a vlasy. Zinek taktéž posiluje obranyschopnost a činnost štítné žlázy. V cizrně kromě toho všeho můžeme nalézt kyselinu listovou, železo, draslík a omega 6 mastné kyseliny. Cizrna také napomáhá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a pomáhá při prevenci kardiovaskulárních onemocnění. (zdroj)

Teď, když víme, jaká je cizrna SUPER potravina, pojďme si z ní uvařit něco dobrého.

RECEPT na 2 porce

Na přípravu cizrnové kaše můžete použít buď doma předvařenou cizrnu nebo cizrnu z konzervy.

Ingredience

  • 1,5 HR (250g) uvařené cizrny
  • 1/4 – 1/2 hrnku vody nebo mléka (záleží, jak řídké máte rádi kaše)
  • 1 větší jablko
  • ovesné vločky na zahuštění
  • špetka soli
  • 1 PL kakaa
  • med podle chuti
  • oříšky na ozdobu
  • na dochucení – rozinky, ořechové máslo, med/čekankový sirup/…

Cizrnu dáme do hrnce, přidáme mléko (nebo vodu), oloupané jablko nakrájené na tenké plátky (trošku jablka si můžete ponechat na ozdobu) a špetku soli. Ohříváme na mírném plameni, dokud se mléko nezačne vařit a jablko trošku nezměkne. Vše rozmixujeme ponorným mixerém. Pokud se vám zdá kaše příliš řídká, přidejte ovesné vločky a znovu pomixujte. Na závěr do kaše zamícháme lžíci kakaa a rozinky, pokud máte rádi. Na oslazení kaše můžete použít například med.

Servírování kaše je na vás a vaší chuti. Já si ji ozdobila jablíčkem, oříšky a ořechovým máslem.

Doufám, že vám bude chutnat.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply